👉 Last van langdurige diarree of borrelende darmen? Meld je aan voor onze masterclass 👈
LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Helder rood bloed bij ontlasting: moet je je zorgen maken?

Het zien van helder rood bloed bij de ontlasting kan schrikken zijn. Vaak duidt het op een relatief onschuldige oorzaak, zoals een aambei of een anusscheurtje. Toch kan het soms wijzen op een ernstiger probleem. 

In deze blog bespreken we mogelijke oorzaken van bloed in de ontlasting, verschillen tussen mannen en vrouwen, en wat je eraan kunt doen.

 

Bloed bij ontlasting van vrouw

Bij vrouwen kan bloed bij de ontlasting verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is natuurlijk...

Lees verder...

Welke kleur ontlasting is niet goed?

Iedereen heeft weleens variatie in de kleur van de ontlasting, maar sommige kleuren kunnen een teken zijn van een onderliggend probleem. Normale ontlasting is meestal bruin door de aanwezigheid van gal en verwerkte voedselresten. Af en toe kan er een onschuldige verandering ontstaan door de voeding die je eet. 

Als je merkt dat je ontlasting een ongebruikelijke kleur heeft en dit langere tijd aanhoudt, kan het verstandig zijn om dit verder te onderzoeken. 

 

Kleuren ontlasting

In deze blog k...

Lees verder...

Slijm uit anus zonder ontlasting: waarom gebeurt dit?

Slijm uit de anus zonder ontlasting kan een verontrustend verschijnsel zijn, maar het is niet altijd een reden tot paniek. Slijmproductie in de darmen is normaal, omdat het de stoelgang vergemakkelijkt. Wanneer er echter overmatig slijm vrijkomt of als het zonder ontlasting naar buiten komt, kan dat wijzen op een onderliggend probleem. 

In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van slijmverlies uit de anus en wat je eraan kunt doen.

 

Doorzichtig slijm uit anus

Doorzichtig slijm uit de...

Lees verder...

Zwarte ontlasting en moe: moet ik aan de bel trekken?

Het is belangrijk om te weten dat niet elke verandering in de kleur van je ontlasting direct wijst op iets ernstigs. Soms kan de zwarte kleur simpelweg een gevolg zijn van wat je gegeten of gedronken hebt. 

Toch is het verstandig om alert te zijn, zeker als je daarnaast klachten ervaart zoals een aanhoudend gevoel van moeheid. Overweeg dan eerst veranderingen in je dieet of medicatie. Mocht er sprake zijn van bijkomende klachten, zoals hevige buik- of rugpijn, of als de moeheid niet weggaat, da...

Lees verder...

Harde ontlasting wil er niet uit: zo kan je het oplossen

Harde ontlasting die er niet uit wil– een vervelend en pijnlijk probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Dit kan leiden tot ongemak, pijn, en zelfs bloed bij de ontlasting. Gelukkig zijn er verschillende manieren om harde ontlasting te verhelpen en te voorkomen. 

In deze blog leggen we uit hoe je dit probleem kunt aanpakken in 3 stappen. De eerste stap is het aanpassen van je leefstijl. De tweede stap bestaat uit extra maatregelen die je kan implementeren als de eerste stap niet het gewe...

Lees verder...

Ontlasting blijft in endeldarm zitten: zo krijg je weer een gezonde doorstroom

Een verstopte endeldarm kan ontzettend ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben, zoals te harde ontlasting, een vertraagde darmwerking of onvoldoende vocht- en vezelinname. Gelukkig zijn er manieren om de ontlasting los te krijgen en vastzittende ontlasting in de toekomst te voorkomen.

In deze blog lees je hoe je ontlasting die vastzit in de endeldarm op gang kunt helpen, welke leefstijlveranderingen je kunt maken om het probleem structureel op te lossen en...

Lees verder...

Hele dag door kleine beetjes ontlasting: 3 oorzaken en oplossingen

Veel mensen ervaren het ongemak van de hele dag door kleine beetjes ontlasting zonder echt te begrijpen waarom dit gebeurt. Dit kan niet alleen fysiek ongemakkelijk zijn, maar ook sociale en emotionele gevolgen hebben. Je kunt je onzeker voelen, continu op zoek zijn naar een toilet en zelfs last hebben van buikpijn of een opgeblazen gevoel.

Gelukkig zijn er effectieve manieren om dit probleem op te lossen. In veel gevallen kan het worden aangepakt door je voeding aan te passen, je darmgezondhei...

Lees verder...

Last van darmgassen: 5 oorzaken en 9 oplossingen

Iedereen heeft weleens last van darmgassen, maar als je merkt dat je regelmatig een opgeblazen buik hebt, veel last hebt van winderigheid of zelfs pijn ervaart door gasophoping, dan is het tijd om actie te ondernemen. Darmgassen zijn een normaal onderdeel van de spijsvertering, maar te veel gasvorming kan ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk zijn.

Gelukkig zijn er effectieve manieren om darmgassen te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. Dit heeft vaak te maken met je voeding, je microbio...

Lees verder...

Rifaximine, supplementen, antibiotica en probiotica bij SIBO

Heb je last van het prikkelbare darm syndroom (PDS) of onverklaarbare buikklachten? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met SIBO, oftewel Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Het behandelen van SIBO kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende opties beschikbaar. 

In dit artikel gaan we in op de rol van antibiotica en rifaximine bij de behandeling van SIBO, bespreken we verschillende supplementen die kunnen helpen bij de onderliggende oorzaken en geven we antwoord op de vraag wanneer ...

Lees verder...

SIBO ervaringen: de inspirerende herstelverhalen van Joy en Jany

Het pad naar herstel van SIBO kan een uitdaging zijn, maar het is een reis die je niet alleen hoeft te maken. In deze blog delen we SIBO ervaringen van onze klanten en bieden we inzichten vanuit de praktijk. We hopen dat deze verhalen je zullen inspireren en helpen om je eigen pad naar een optimale darmgezondheid te vinden.

In dit artikel ontdek je het volgende:

  • De kans is groot dat iemand met PDS onderliggend SIBO heeft
  • Een SIBO test is de eerste stap van een effectieve behandeling
  • Emilia...
Lees verder...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?