Een verstopte endeldarm kan ontzettend ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben, zoals te harde ontlasting, een vertraagde darmwerking of onvoldoende vocht- en vezelinname. Gelukkig zijn er manieren om de ontlasting los te krijgen en vastzittende ontlasting in de toekomst te voorkomen.
In deze blog lees je hoe je ontlasting die vastzit in de endeldarm op gang kunt helpen, welke leefstijlveranderingen je kunt maken om het probleem structureel op te lossen en wanneer professionele hulp noodzakelijk is.
De endeldarm, ook wel het rectum genoemd, is het laatste stukje van de dikke darm. Als deze vol zit met ontlasting, voel je aandrang om naar het toilet te gaan. Je kan je vast wel voorstellen hoe vervelend het is als de ontlasting vervolgens niet of slechts moeizaam naar buiten komt.
Als ontlasting moeizaam of helemaal niet naar buiten komt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen een kwestie van te harde ontlasting, maar spelen er meerdere factoren mee.
Veel mensen denken dat persen de oplossing is, maar een te gespannen bekkenbodem kan het juist moeilijker maken om ontlasting kwijt te raken. Als je onbewust je spieren aanspant in plaats van ontspant, blijft de ontlasting vastzitten. Dit kan komen door:
Stress, waardoor je spieren continu gespannen blijven
Normaal gesproken helpen de darmen met een ritmische knijpende beweging (peristaltiek) om ontlasting richting de uitgang te duwen. Soms vertraagt dit proces, waardoor ontlasting ophoopt in de endeldarm en steeds harder wordt. Enkele dingen die dit zowel op zichzelf als in combinatie met elkaar kunnen veroorzaken zijn:
Als de ontlasting niet vanzelf komt, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen. Hier zijn enkele effectieve technieken:
Veel mensen verkrampen wanneer ze hard proberen te persen, wat juist averechts werkt. Probeer in plaats daarvan:
In de meeste gevallen komt de ontlasting uiteindelijk vanzelf los. Maar in sommige situaties is medische hulp nodig:
Een arts kan beoordelen of er een onderliggende oorzaak is en eventueel een klysma, medicatie of andere behandeling voorstellen.
Als je benieuwd bent naar hoe je vastzittende ontlasting in de endeldarm aanpakt met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen constipatie. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van obstipatie af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je moet volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.