Iedereen heeft weleens last van darmgassen, maar als je merkt dat je regelmatig een opgeblazen buik hebt, veel last hebt van winderigheid of zelfs pijn ervaart door gasophoping, dan is het tijd om actie te ondernemen. Darmgassen zijn een normaal onderdeel van de spijsvertering, maar te veel gasvorming kan ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk zijn.
Gelukkig zijn er effectieve manieren om darmgassen te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. Dit heeft vaak te maken met je voeding, je microbioom en je levensstijl.
In deze blog bespreken we wat darmgassen veroorzaakt, wanneer je te veel gas hebt en hoe je stinkende winden en gasophoping kunt verminderen.
Darmgassen ontstaan wanneer darmbacteriën voedsel afbreken en wanneer lucht die je inslikt zich ophoopt in je darmen. Dit gebeurt bij iedereen, en het is normaal om 5 tot 15 keer per dag gas te laten ontsnappen.
Een beetje gas is normaal, maar overmatige gasvorming is dat niet. Je darmgassen zijn niet langer normaal als je merkt dat je:
Als je deze dingen herkent dan is er mogelijk een disbalans in je spijsvertering die aangepakt moet worden. Het goede nieuws is dat de meeste oorzaken van overmatige darmgassen relatief eenvoudig opgelost kunnen worden met een paar aanpassingen in je voeding en levensstijl.
Darmgassen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder:
Sommige darmgassen zijn geurloos, terwijl andere een sterke geur hebben. De geur van winden wordt meestal veroorzaakt door zwavelverbindingen in voedsel.
Voedingsmiddelen zoals eieren, vlees, knoflook, ui, broccoli, spruitjes en zuivelproducten kunnen bijvoorbeeld leiden tot meer stinkende winden. Door het eten van deze producten te minderen, zou de intense geur van je winden ook af kunnen nemen.
Wat de darmbacteriën triggert om overmatig gas te produceren, is per persoon verschillend. Deze tips zijn echter basisregels die voor iedereen het proberen waard zijn:
Als je benieuwd bent naar hoe je darmgassen vermindert met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen gasophoping. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van darmgassen af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je moet volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.