Het zien van helder rood bloed bij de ontlasting kan schrikken zijn. Vaak duidt het op een relatief onschuldige oorzaak, zoals een aambei of een anusscheurtje. Toch kan het soms wijzen op een ernstiger probleem.
In deze blog bespreken we mogelijke oorzaken van bloed in de ontlasting, verschillen tussen mannen en vrouwen, en wat je eraan kunt doen.
Bij vrouwen kan bloed bij de ontlasting verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is natuurlijk ongesteldheid. Daarnaast kan bloed bij de ontlasting komen door een aambei, vooral tijdens of na een zwangerschap. Door de verhoogde druk op de bekkenbodem kunnen de bloedvaten rondom de anus opzwellen en gaan bloeden.
Ook hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatie of menopauze, kunnen de darmwerking beïnvloeden. Dit kan dan bijvoorbeeld tot obstipatie leiden, waardoor je hard moet drukken tijdens het ontlasten, wat weer tot aambeien en bloedverlies leidt.
Daarnaast kunnen vrouwen last hebben van endometriose, waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt, waaronder in de darmen. Dit kan bloed bij de ontlasting veroorzaken, vooral tijdens de menstruatie.
Tot slot kunnen ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa bij vrouwen leiden tot bloedingen in het darmstelsel.
Bij mannen zijn de oorzaken van bloed bij de ontlasting vaak vergelijkbaar met die bij vrouwen. Aambeien en anusscheurtjes zijn de meest voorkomende boosdoeners, vooral bij mannen die veel kracht zetten tijdens de stoelgang of zwaar tillen.
Ook kunnen ontstoken stukjes darm zoals bij diverticulitis of poliepen in de dikke darm bloedverlies veroorzaken.
Darmkanker is een veel zeldzamere, maar ernstige oorzaak van bloed in de ontlasting bij mannen en vrouwen. Het komt meestal voor bij mensen boven de 55. Naast bloed of slijm bij de ontlasting kan je een blijvend veranderd ontlastingspatroon, verminderde eetlust, buikpijn, loze aandrang, gewichtsverlies of bloedarmoede ervaren. Herken je deze klachten? Neem dan contact op met je huisarts. Bovendien is het belangrijk om vanaf je 55e levensjaar mee te doen aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker.
Stress heeft een grote invloed op de spijsvertering en kan indirect bloed bij de ontlasting veroorzaken. Langdurige stress kan de darmwerking verstoren en leiden tot spijsverteringsproblemen zoals obstipatie of diarree, wat het risico op anale kloofjes of aambeien verhoogt.
Daarnaast kan stress bijdragen aan het ontstaan of verergeren van ontstekingsziekten zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, die op hun beurt weer bloed in de ontlasting kunnen veroorzaken.
Als het bloed veroorzaakt is door aambeien, dan ziet het er vaak uit als helder rood bloed en nog niet helemaal vermengd met de ontlasting.
Meer over wat aambeien precies zijn, en mogelijke behandelingsopties lees je in deze blog.
Als er naast bloed ook slijm in de ontlasting zit, kan dit wijzen op een ontsteking of infectie in de darmen. Dit kan het gevolg zijn van een darmontsteking zoals colitis ulcerosa of een bacteriële infectie.
Slijm kan ook voorkomen bij PDS, maar als dit gepaard gaat met bloed, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Helder bloed is vaak afkomstig uit het lagere deel van het spijsverteringsstelsel, van de endeldarm of anus bijvoorbeeld, anders zou het bloed donkerder zijn. Aanhoudende buikpijn met bloedverlies moet altijd onderzocht worden door een arts.
Diarree met bloed kan verschillende oorzaken hebben, zoals een bacteriële infectie (bijvoorbeeld door salmonella of E. coli), een darmontsteking of diverticulitis. In geval van langdurige of ernstige diarree met bloedverlies, is medisch advies noodzakelijk.
Wanneer het darmmicrobioom uit balans is, kan dit een opgeblazen buik en winderigheid veroorzaken. Voedingsaanpassingen, probiotica en stressvermindering kunnen in sommige gevallen helpen.
Overmatige winderigheid kan wijzen op spijsverteringsproblemen, zoals PDS, voedselintoleranties, SIBO, colitis ulcerosa of Crohn. Bloedverlies past echter alleen bij de laatste twee diagnoses, dus als je hier niet mee bekend bent, is verder onderzoek aan te raden.
Als je benieuwd bent naar hoe je bloed bij de ontlasting stopt met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen afwijkende ontlasting. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van verschillende darmproblemen af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je moet volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.