Ik beken: ik hou ervan wanneer gerechten verborgen groenten bevatten. Ik kan mijn hart dus helemaal ophalen met deze vegan en glutenvrije zoete aardappel cake. Zoete aardappel is, ondanks de naam doet vermoeden, trouwens geen aardappel maar een knolgroente.
Zoete aardappels vind je in 3 kleuren: paars, wit en oranje. Deze laatste variant is de meest gekende en gebruiken we ook in dit recept. De oranje zoete aardappel bevat bètacaroteen. Dat is een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine is zeer belangrijk voor het behoud van sterke slijmvliezen. Ze wordt dan ook ingezet om het darmslijmvlies te herstellen wanneer je een lekkende darm hebt. Daarnaast bevatten zoete aardappels ook een aantal belangrijke B-vitamines zoals vitamine B1, B3 en B6. B-vitamines spelen eveneens een rol in het herstel van een lekkende darm. Het zijn namelijk voedingsstoffen voor de lever. Die lever zorgt voor de ontgifting van schadelijke stoffen die door de ‘lekkende’ darm in de bloedbaan zijn terechtgekomen.
Daarnaast is deze glutenvrije zoete aardappel cake rijk aan vezels dankzij de zoete aardappel, het lijnzaad, het amandelmeel en het volkoren havermeel. Vezels zorgen voor een vlotte stoelgang, en kunnen dus behulpzaam zijn bij obstipatie. Vezels hebben een reinigende werking en ruimen afvalstoffen in jouw darmen op. Ze ondersteunen op die manier de spijsvertering. Vezels staan om die reden ook veelvuldig op het menu in het D.A.R.M. Dieet. Het D.A.R.M. dieet is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbare darmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.
Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.
Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Amandelmeel en volkoren havermeel vind je in Ekoplaza van Organic Nature, in Albert Heijn van het merk Smaakt, maar ook online via onder andere de notenshop.nl
Ik leg graag eerst even het verschil uit tussen een zoete aardappel en een gewone aardappel. Een zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is geen aardappel, maar een knolgroente. Hij behoort tot de windefamilie. De gewone aardappel behoort als aardappel tot de familie van de nachtschade.
Ze hebben gemeen dat ze beiden vitamine C, kalium en vitamine B6 bevatten. Ze leveren allebei ook koolhydraten. Een deel van de koolhydraten uit zoete aardappelen is inuline en bij gewone aardappelen is dat vooral zetmeel. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en zorgt voor een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Zoete aardappels bevatten naast inuline ook vezels, die ook mede zorgen voor die trage stijging van de bloedsuikerspiegel. Om die reden lenen zoete aardappels zich beter voor diabetici dan gewone aardappels.
Voor mensen met darmproblemen liggen de kaarten dan weer beter voor de gewone aardappel dan voor de zoete aardappel. Inuline uit zoete aardappel is immers een FODMAP. Inuline valt onder de Fermenteerbare Oligosachariden, en dan met name de fructanen. Deze kunnen gasvorming geven. Zoete aardappel is low FODMAP tot 75 gram per portie. De gewone aardappel is als geheel low FODMAP.
Wanneer je echter SIBO hebt, kan je beide best even van het menu halen wanneer je klachten van een opgeblazen buik ervaart. Beiden bevatten immers koolhydraten die de voedingsbron zijn van de darmbacteriën.
Zoals je leest, is er moeilijk een eenduidig antwoord te geven of de gewone aardappel, dan wel de zoete aardappel gezonder is. Ze bevatten beiden goede voedingsstoffen en afhankelijk van jouw persoonlijke gezondheidssituatie kan het verstandiger zijn zoete aardappels boven gewone aardappels te verkiezen of omgekeerd.
Zoete aardappelen kun je het beste bewaren op een koele en donkere plek. Ze blijven dan ongeveer tot een maand goed. In de koelkast kan je ze niet bewaren. Ze kunnen namelijk niet zo goed tegen kou en gaan dan zelfs rotten.
Nee, zoete aardappel is niet koolhydraatarm. Hij bevat echter wel ‘langzame’ koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en hij ook geschikt is voor diabetici. De vezels die zoete aardappelen bevatten, zorgen voor een langer verzadigd gevoel.
Eet smakelijk!
Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy.
50% Bijna klaar