LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Wat helpt tegen diarree? 7 effectieve voedingsmiddelen

diarree Jul 18, 2024

Diarree is een vervelende aandoening die je dagelijks leven flink kan verstoren. Je voelt je zwak, hebt buikkrampen en je moet constant naar het toilet. 

In deze blog geven we je tips over wat je kunt eten bij diarree en welke natuurlijke middelen diarree kunnen stoppen. Zo kun je snel weer op de been zijn!

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Wat eten bij diarree en wat niet?

Bij diarree is het belangrijk om je voeding aan te passen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om je maag te kalmeren en de ontlasting te verstevigen, terwijl andere voedingsmiddelen juist vermeden moeten worden.

Een veelgehoord advies bij diarree is het BRAT-dieet, dat staat voor Bananen, Rijst, Appelmoes en Toast. Deze voedingsmiddelen zouden de ontlasting dikker moeten maken. Sommige onderzoeken tonen aan dat dit dieet mogelijk goede effecten heeft (1), terwijl andere zeggen dat een ‘bland dieet’ beter is. 

Een ‘bland dieet’ is uitgebreider en focust op het verminderen van de hoeveelheid werk dat je maag-darmstelsel moet verrichten. Bij dit dieet worden gefrituurd of vettig voedsel, sterke kazen en volkoren producten tijdelijk geëlimineerd of verminderd (2). 


Bananen bij diarree

Bananen zijn rijk aan pectine, een oplosbare vezel die helpt bij het absorberen van vloeistoffen in de darmen en zo de ontlasting steviger maakt. Daarnaast zijn bananen een goede bron van kalium, een mineraal dat verloren gaat bij diarree. Rijpe bananen werken het beste.

 

Welk fruit bij diarree?

Naast bananen zijn er andere vruchten die je kunt eten bij diarree. Vruchten met een laag vezelgehalte en een hoog pectinegehalte zijn het beste (3). Dit zijn onder andere appels (zonder schil) en bosbessen. 

Als je het FODMAP dieet volgt (zoals mensen met prikkelbare darm syndroom vaak doen) worden appels echter afgeraden, omdat ze PDS klachten uitlokken.

 

Diarree en yoghurt

Yoghurt kan nuttig zijn bij diarree, vooral als het probiotica bevat. Probiotica zijn goede bacteriën die kunnen helpen om de balans van de darmbacteriën te herstellen, wat belangrijk is na een aanval van diarree. 

Kies voor natuurlijke, ongezoete yoghurt en vermijd zuivelproducten of kies een lactosevrije variant als je merkt dat je er gevoelig voor bent of de diarree verergert. 

Blijf je klachten ervaren wanneer je (lactosevrije) yoghurt eet, dan is het beter om deze te vermijden.

 

Diarree en witbrood

Witbrood, vooral in de vorm van toast, is gemakkelijk te verteren en kan helpen om vocht in de darmen te absorberen en zo diarree te verminderen (3). Het bevat weinig vezels, wat goed is omdat vezels diarree kunnen verergeren. Vermijd volkorenbrood of brood met zaden en noten.

 

Rijstwater bij diarree

Rijstwater is het water dat overblijft nadat je rijst hebt gekookt. Het is een traditioneel middel tegen diarree dat kan helpen om de maag te kalmeren en de ontlasting te binden. 

Om rijstwater te maken, kook je een halve kop rijst in drie kopjes water gedurende ongeveer twintig minuten. Zeef de rijst en drink het overgebleven water langzaam op (4,5).


Dr. Moro wortelsoep

Professor Dr. Ernst Moro, de uitvinder van ‘Dr Moro’s wortelsoep’ werkte rond 1980 in diverse kinderziekenhuizen waar destijds veel kinderen stierven aan de gevolgen van diarree. Hij ontdekte dat hij met gekookte wortelsoep de kindersterfte wist te halveren. 

Later is gebleken dat de suikermoleculen in wortelen hier een bijdrage aan leveren. Vandaag de dag wordt wortelsoep nog steeds gebruikt als huis-tuin-en-keukenmiddel; niet alleen voor diarree bij kinderen, maar ook om diarree te stoppen bij volwassenen. 

 

Welke thee bij diarree?

Kamille thee, pepermunt thee en gember thee hebben alle drie kalmerende of ontstekingsremmende effecten die de spijsvertering kunnen reguleren. Experimenteer dus vooral met wat werkt voor jou en wat je lekker vindt om te drinken.

 

Wat stopt diarree op een grondige manier?

Heb je last van langdurige diarree en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder diarree) te krijgen. 

In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische diarree zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap achter de oorzaak van je buikklachten kunt komen, en hoe je deze kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 

Bronnen:

  1. Diarrhea - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov)
  2. Bland Diet - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov)
  3. Diarree: Advies van onze apotheker | Farmaline
  4. diarrhea-during-cancer-treatment-nutrition-tips.pdf (stanfordhealthcare.org)
  5. Rice water in treatment of infantile gastroenteritis - PubMed (nih.gov) Wong HB. Rice water in treatment of infantile gastroenteritis. Lancet. 1981 Jul 11;2(8237):102-3. doi: 10.1016/s0140-6736(81)90462-1. PMID: 6113434.

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?