LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Medicatie bij prikkelbare darm syndroom: heeft het wel zin?

Prikkelbare darm syndroom wordt meestal behandeld door het volgen van een dieet dat veelvoorkomende voedseltriggers vermijdt. Soms is dit echter niet genoeg om van de hardnekkige symptomen af te komen. Dan kan medicamenteuze ondersteuning een oplossing bieden. 

In deze blog bespreken we de medicijnen die worden ingezet bij PDS en vertellen we je wat deze doen en of ze het waard zijn.

Prikkelbare darm syndroom pillen 

Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar voor de behandeling van PDS. Deze medicijnen richten zich op het verlichten van de diverse symptomen van PDS en kunnen per persoon verschillen in effectiviteit.

  1. Antispasmodica: Deze medicijnen helpen bij het verminderen van darmkrampen en pijn door de spieren in de darmen te ontspannen. Voorbeelden hiervan zijn mebeverine en hyoscine butylbromide.
  2. Laxeermiddelen en stoelgangverzachters: Voor PDS-patiënten die vooral last hebben van constipatie, kunnen laxeermiddelen zoals polyethyleenglycol (PEG) of stoelgang verzachters zoals Macrogol nuttig zijn. Deze middelen helpen de ontlasting zachter te maken en bevorderen de darmbewegingen.
  3. Anti-diarreemiddelen: Voor mensen die voornamelijk last hebben van diarree, kunnen medicijnen zoals loperamide helpen om de frequentie en urgentie van de stoelgang te verminderen.
  4. Antidepressiva: Tricyclische antidepressiva (TCA's) en selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's) worden soms voorgeschreven voor PDS, niet alleen vanwege hun antidepressieve werking, maar ook omdat ze pijn en andere darmklachten kunnen verlichten.


Probiotica bij PDS

Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ingenomen in voldoende hoeveelheden, een gezondheidsvoordeel bieden voor de gastheer. Ze werken door het evenwicht van de darmmicrobiota te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de darmfunctie te ondersteunen.

Onderzoek toont aan dat probiotica voor veel mensen verlichting kunnen geven van PDS klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en obstipatie (1). Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van probiotica kan variëren afhankelijk van de specifieke stam en dosering. Meer over welke probiotica geschikt is bij PDS lees je in onze blog over probiotica en prebiotica bij PDS.

 

Magnesium bij PDS

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij veel lichaamsfuncties, waaronder spier- en zenuwfunctie en de regulatie van de darmmotiliteit. Voor PDS-patiënten kan magnesiumsuppletie nuttig zijn, vooral bij diegenen die last hebben van constipatie

Magnesium werkt door de spiercellen in de darmen te stimuleren en door het aantrekken van water naar de darmen, wat helpt om de ontlasting zachter te maken en de darmbewegingen te bevorderen.

Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, waaronder magnesiumcitraat en magnesiumoxide. Magnesiumcitraat heeft meestal de voorkeur omdat het beter wordt opgenomen in het lichaam en een mildere werking heeft op het spijsverteringssysteem.



Ebastine bij PDS

Ebastine is een antihistaminicum dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van allergische aandoeningen zoals hooikoorts of netelroos. Wat het precies voor PDS kan betekenen, vergt een uitgebreide uitleg. We hebben daarom ook een blog geschreven uitsluitend over ebastine bij prikkelbare darm syndroom.

 

Nieuwe medicijnen bij PDS

Er is veel onderzoek gaande naar het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en supplementen voor prikkelbare darm syndroom, maar PDS blijft een grote therapeutische uitdaging voor artsen en farmaceuten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. 

Op basis van de gegevens die we nu hebben, lijkt het onwaarschijnlijk dat er een middel te maken is waar alle patiënten goed op reageren aangezien PDS een zogeheten ‘multisymptoomsyndroom’ is. Er zijn echter enkele nieuwe ideeën voor medicijnen bij PDS, vooral die met betrekking tot een verhoogde gevoeligheid voor pijn bij PDS.

Aangezien PDS bij een groot deel van de populatie voorkomt, zouden een heleboel mensen baat hebben bij een effectieve behandeling met weinig bijwerkingen, dus laten we hopen dat we hier spoedig mooie ontwikkelingen in zien!

 

Prikkelbare darm syndroom gestructureerd aanpakken?

Als je benieuwd bent naar hoe je PDS kan aanpakken met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen een verscheidenheid aan PDS symptomen. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van darmproblemen af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt zetten om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

Zhang, W. X., Shi, L. B., Zhou, M. S., Wu, J., & Shi, H. Y. (2023). Efficacy of probiotics, prebiotics and synbiotics in irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Journal of medical microbiology, 72(9), 10.1099/jmm.0.001758. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37772692/ 

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?