LOGIN GRATIS MASTERCLASS

8 PDS klachten: hoeveel heb jij?

Hoewel de symptomen van prikkelbare darm syndroom (PDS) per persoon kunnen verschillen, zijn er een aantal veelvoorkomende klachten die bij PDS horen. 

In deze blog bespreken we acht PDS klachten die je wellicht herkent en geven we je een link naar de PDS symptomen checker.

Dit zijn de 8 PDS symptomen:

  • opgezette buik
  • misselijk
  • variërende ontlasting
  • pijn
  • afvallen
  • stinkende scheten
  • maagzuur
  • vermoeidheid

 

Opgezette buik bij prikkelbare darm syndroom 

Een van de meest voorkomende klachten bij PDS is een opgezette buik. Dit kan het gevolg zijn van gasophoping in de darmen, wat leidt tot een opgeblazen gevoel. 

Mensen met PDS ervaren vaak dat hun buik gedurende de dag meer opzwelt, wat vooral na maaltijden merkbaar is. Dit opgeblazen gevoel kan behoorlijk ongemakkelijk zijn en invloed hebben op je dagelijks leven.

 

Misselijk door PDS

Misselijkheid is een andere veelvoorkomende klacht bij PDS. Deze misselijkheid kan variëren van mild tot ernstig en wordt vaak geassocieerd met de eetlust. Sommige mensen met PDS kunnen zich zo misselijk voelen dat ze moeite hebben om voedsel binnen te houden, wat kan leiden tot gewichtsverlies en ondervoeding. 

Misselijkheid kan worden veroorzaakt door een verstoring in de normale bewegingen van de darmen, wat leidt tot een gevoel van ongemak.

 

Variërende ontlasting bij PDS: diarree of obstipatie

Veranderingen in de ontlasting zijn kenmerkend voor PDS (1). Dit kan variëren van diarree tot obstipatie, of een afwisseling van beide. 

Verstopping kan leiden tot harde en pijnlijke ontlasting, terwijl diarree vaak waterig en frequent is. Stinkende ontlasting bij PDS is ook een veelvoorkomende klacht, vaak veroorzaakt door een slechte vertering van voedsel. 

 

Pijn bij PDS

PDS gaat vaak gepaard met pijn. De meest voordehandliggende pijn is buikpijn (zoals krampen in de bovenbuik of onderbuik), maar sommigen kunnen ook rugpijn, pijn die uitstraalt naar de benen, spierpijn of hoofdpijn ervaren of worden zelfs duizelig als gevolg van pijn. 

Wees je er echter wel van bewust dat deze klachten ook bij andere aandoeningen kunnen horen (zoals een hernia, migraine etc.), dus ga vooral even langs de huisarts als je niet zeker weet of je klachten daadwerkelijk PDS klachten zijn.


Afvallen bij PDS 

Hoewel afvallen niet een typisch symptoom is van PDS, kan het indirect wel een gevolg zijn van de bovenstaande vier klachten (een opgeblazen buik, pijn, misselijkheid of diarree). Deze vier factoren kunnen leiden tot minder eten of een verminderde opname van eten, wat op zijn beurt mild gewichtsverlies kan geven. 

Val je in korte tijd onbegrijpelijk veel af, dan blijft het advies om naar de huisarts te gaan, omdat dit op verschillende gezondheidsproblemen kan duiden.

 

Stinkende scheten bij PDS

Winderigheid is een veelvoorkomend probleem bij mensen met PDS. Dit kan zich uiten in frequente en vaak stinkende scheten. De oorzaak hiervan ligt meestal in de vertering van bepaalde voedingsmiddelen die moeilijker door de darmen worden verwerkt. Dit kan leiden tot de productie van meer gas, wat op zijn beurt leidt tot winderigheid. 

Hoewel dit een gênante klacht kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat het een normaal onderdeel is van PDS.

 

Maagzuur bij PDS

Maagklachten zoals maagzuur zijn ook vaak gerapporteerde symptomen bij PDS. Dit komt doordat de darmen en maag nauw met elkaar verbonden zijn, en problemen in de darmen kunnen leiden tot problemen in de maag. 

Maagzuur kan brandend maagzuur veroorzaken, wat erg pijnlijk kan zijn en invloed kan hebben op je eetgedrag en je slaap.

 

Vermoeidheid bij PDS

Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht bij mensen met PDS. Deze vermoeidheid kan te maken hebben met de constante pijn en het ongemak die de aandoening met zich meebrengt. 

Bovendien kunnen slaapproblemen, veroorzaakt door buikpijn of frequent toiletbezoek, bijdragen aan een gevoel van extreme moeheid. 

Vermoeidheid kan ook komen door een gebrek aan voedingsstoffen als gevolg van een beperkt dieet.


Klachten die NIET bij prikkelbare darm syndroom horen

Hoewel veel klachten kunnen wijzen op PDS, zijn er ook symptomen die niet typisch zijn voor deze aandoening. Het is belangrijk om deze te herkennen, omdat ze kunnen duiden op andere aandoeningen. Klachten die NIET bij PDS horen zijn onder andere:

  • Slijm (bij de ontlasting)
  • Bloed bij ontlasting
  • Overgeven
  • Hartkloppingen
  • Koorts
  • Flauwvallen
  • Overmatig zweten

 

PDS symptomen checker

Nu we deze acht PDS symptomen hebben doorlopen, kan je een test doen om te kijken of jij mogelijk PDS hebt. De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) heeft namelijk een symptomen checker op hun site staan. Na het invullen van 13 ja/nee-vragen krijg je de uitslag in je mail: PDS of niet? De PDS symptomen checker vind je hier. 

 

PDS klachten verminderen

Als je benieuwd bent naar hoe je jouw PDS symptomen kan minimaliseren met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen PDS. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van PDS klachten af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt zetten om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

1: Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) - Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)




Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?