Wat te doen bij PDS? Dat is een vraag die bij veel zorgverleners en PDS patiënten speelt. Het vinden van de juiste PDS behandeling voor deze chronische aandoening kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je de symptomen effectief beheersen en je kwaliteit van leven verbeteren. In deze blog bespreken we diverse methoden en strategieën voor de behandeling van PDS.
Wil je meer weten over PDS? Lees dan onze uitgebreide blog over het prikkelbare darm syndroom.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Als je de diagnose PDS hebt gekregen, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen om je symptomen te beheersen. Wat helpt tegen PDS zijn onder andere dieet- en leefstijlveranderingen, medicatie en emotionele ondersteuning. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
Het kan overweldigend zijn om je PDS in je eentje te ontrafelen en onderdrukken. Aarzel dus niet om hulpmiddelen te gebruiken. Dit zijn de drie T’s die je misschien verder kunnen helpen:
Hypnotherapie is een bewezen effectieve behandeling voor PDS. Onder begeleiding van een getrainde hypnotherapeut leer je om je darmfunctie te beïnvloeden en de symptomen te verminderen (2).
Een osteopaat kan ook mogelijk verlichting bieden bij PDS-symptomen. Osteopathie richt zich op het verbeteren van de algehele functie van het lichaam door middel van manuele technieken.
Een osteopaat kan helpen om spanningen in het lichaam te verminderen en de spijsvertering te verbeteren, wat kan bijdragen aan de verlichting van PDS-symptomen. Hier is echter weinig wetenschappelijk bewijs voor.
Emotionele ondersteuning is een belangrijk onderdeel van het omgaan met PDS. De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) biedt een platform voor patiënten om ervaringen en tips uit te wisselen. Het delen van ervaringen en het ontvangen van ondersteuning of tips van lotgenoten via de PDSB of een forum kan zeer waardevol zijn.
De PDSB biedt ook een handige keuzehulp. Hier worden de voor- en nadelen van verschillende behandelingen naast elkaar gezet. De link naar de keuzehulp vind je hier.
Als je benieuwd bent naar hoe je PDS behandelt met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit bij de wortel kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen het prikkelbare darm syndroom. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van PDS af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt zetten om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Bronnen:
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar