LOGIN GRATIS MASTERCLASS

PDS aanval: 5 triggers om goed op te letten

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven. Een PDS aanval kan plotseling optreden en veroorzaakt vaak veel ongemak. 

In deze blog ontdek je vijf belangrijke triggers die je moet kennen om beter met PDS om te leren gaan. 

Mocht je meer informatie willen over PDS, bekijk dan onze hoofdblog over het prikkelbare darm syndroom.

 

Symptomen van een PDS aanval 

Een PDS aanval is als het ware een opvlamming waarbij afwezige of milde PDS klachten voor een korte tijd ernstige PDS klachten worden. Je klachten verergeren dus tijdelijk waardoor je last kan krijgen van onder andere:

  • PDS aanval met pijn: Tijdens een PDS aanval kan je last krijgen van intense buikpijn die enkele minuten tot uren aan kan houden en verschillende delen van de buik treft.
  • PDS aanval met diarree: Plotselinge diarree is een veelvoorkomend symptoom van een PDS aanval. Sommige mensen treffen echter juist het andere uiterste van het ontlastingsspectrum en krijgen last van obstipatie en gasvorming.

Klachten zoals koorts, veel afvallen in een korte tijd, of bloed bij de ontlasting horen niet bij een PDS aanval. Bij deze klachten is het verstandig om je huisarts om advies te vragen.

 

PDS aanval en zweten

Zweten kan voorkomen tijdens een PDS aanval als reactie op pijn, maar het is geen klassiek PDS symptoom. Als dit je hoofdklacht is, zou je kunnen nagaan of er niet wat anders speelt zoals overmatige stress of een infectie. 

Als je heel veel overmatig zweet of als je last hebt van nachtzweten, neem dan contact op met de huisarts.

 

Hoe lang duurt een PDS aanval?

Het lastige van het prikkelbare darm syndroom is dat het er bij iedereen anders uit ziet. Sommige mensen hebben aanvallen van uren of dagen en sommigen hebben maanden achter elkaar klachten, gevolgd door een klachtenvrije periode (1). 

De symptomen kunnen langzaam afzwakken, maar ze kunnen ook in golven komen. 



PDS en zwanger

De eerste ‘trigger’ van PDS die we in deze blog bespreken is zwangerschap. Het lichaam ondervindt namelijk een heleboel veranderingen die goed zijn voor de ontwikkeling van de baby, maar een ongewenst en nadelig effect op de darmen kunnen hebben. 

Meer hierover lees je in de blogs over obstipatie en zwangerschap en diarree en zwangerschap

Bij velen stabiliseren de PDS symptomen weer als het lichaam weer is hersteld na de zwangerschap. 

 

PDS aanval en menstruatie

Als jouw PDS klachten afhankelijk zijn van jouw cyclus, kan dit verschillende oorzaken hebben. De drie meest voorkomende zijn: 

  • hormonen, 
  • een aanpassing in voedingspatroon (doordat je bijvoorbeeld meer zin hebt in zoet) 
  • of minder beweging (waardoor je spijsvertering minder ondersteund wordt). 

Als de laatste twee zaken niet het geval zijn bij jou, lees dan eens onze blog over darmklachten en hormonen.

 

PDS en overgang

De overgang, ook wel de menopauze genoemd, is een periode vol hormonale veranderingen. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op je PDS symptomen. Sommige vrouwen ervaren een verergering van hun PDS klachten, terwijl anderen juist verlichting voelen. 

Meer informatie en tips lees je in onze blog over een opgeblazen buik door de overgang.

 

Prikkelbare darm syndroom door stress

Stress is een bekende en veelvoorkomende trigger voor PDS aanvallen. Wanneer je gestrest bent, reageert je lichaam door stresshormonen vrij te geven, wat de darmwerking kan beïnvloeden. 

Het is daarom essentieel om effectieve stressmanagementtechnieken toe te passen. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je stressniveau te verlagen. Ook regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en daarmee ook de frequentie en ernst van PDS aanvallen. 

Meer over de link tussen hersenen en darmen lees je in deze blog en voor concrete tips voor ontspanning kun je hier terecht. 



Prikkelbare darm syndroom en warm weer

Warm weer kan soms PDS symptomen verergeren. De hitte kan leiden tot uitdroging, wat de werking van je darmen negatief kan beïnvloeden. Daarnaast kan warm weer stress en vermoeidheid veroorzaken, wat ook kan bijdragen aan PDS klachten. 

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven door voldoende water te drinken, vooral op warme dagen. Probeer zware maaltijden en vet voedsel te vermijden, omdat deze moeilijker te verteren zijn. Lichte, gemakkelijk verteerbare maaltijden en verkoelende snacks zoals fruit kunnen helpen om je darmgezondheid op peil te houden tijdens warm weer.

 

Wat eten bij een PDS aanval?

Elke PDS patiënt is anders en heeft andere voedingsmiddelen die klachten uitlokken of juist remmen. Het is in ieder geval aan te raden om goed te hydrateren (door minimaal 2 liter water per dag te drinken) en gasvormende voedingsmiddelen zoals koolsoorten en peulvruchten te vermijden. 

Over het innemen van vezels tijdens een PDS aanval zijn de meningen verdeeld. Sommigen raden het BRAT dieet aan bij klachten zoals diarree (hierbij eet je alleen banaan, rijst, appelmoes en toast), maar als je dit lang blijft doen, mis je natuurlijk een hoop voedingsstoffen. Het voedingscentrum raadt juist een vezelrijk dieet vol groenten, fruit en volkoren producten aan om de spijsvertering te ondersteunen bij zowel diarree als obstipatie.

 

PDS aanvallen stoppen op een gestructureerde manier

Als je benieuwd bent naar hoe je jouw PDS opvlammingen kan minimaliseren met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmen van streek maakt en hoe je klachten kan voorkomen. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen prikkelbare darm syndroom klachten. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van PDS af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt zetten om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

https://www.ikazia.nl/assets/folders/800510-NL.pdf 

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?