LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Inwendige aambeien en winderigheid: 5 oorzaken en 4 oplossingen

aambeien winderigheid Sep 11, 2024

Aambeien zijn een veelvoorkomend en vaak ongemakkelijk probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Hoewel aambeien meestal worden geassocieerd met pijn en bloeden tijdens de stoelgang, kunnen ze ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals winderigheid. 

In deze blog bespreken we inwendige aambeien en winderigheid, hun oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen.

 

Wat zijn (inwendige) aambeien? 

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn gezwollen bloedvaten in het onderste deel van het rectum/de endeldarm en de anus. Ze kunnen aan de buitenkant te zien zijn, maar dat hoeft niet. Ze kunnen pijn en bloeden veroorzaken, vooral tijdens de stoelgang.

De ‘ernst’ van inwendige aambeien wordt aangegeven in gradaties:

  • Graad 1: De aambeien komen tijdens het persen niet naar buiten.
  • Graad 2: De aambeien komen tijdens het persen naar buiten en gaan vanzelf weer naar binnen.
  • Graad 3: De aambeien komen tijdens het persen naar buiten en moeten terug geduwd worden.
  • Graad 4: De aambeien blijven buiten de anus.

 

Oorzaken van inwendige aambeien

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van aambeien (1):

  1. Chronische obstipatie of diarree: Als je veel druk moet zetten en moet inspannen tijdens de stoelgang, kunnen de bloedvaten in het rectum onder druk komen te staan en zwellen.
  2. Langdurig zitten: Langdurig zitten, vooral op het toilet, kan de druk op de bloedvaten in het rectum verhogen.
  3. Zwangerschap: Het gewicht van de foetus kan druk uitoefenen op de bekkenbloedvaten, wat kan leiden tot aambeien.
  4. Obesitas: Overgewicht kan extra druk op het rectum uitoefenen.
  5. Lage vezelinname: Een vezelarm dieet kan bijdragen aan constipatie, wat de kans op aambeien vergroot.



Winderigheid en bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting kan een alarmerend symptoom zijn omdat het wordt gezien bij zowel darmpoliepen als aambeien  Darmpoliepen kunnen goedaardig of kwaadaardig (darmkanker) zijn, maar aambeien zijn altijd goedaardig. 

Hoe helderder rood het bloedverlies is, hoe dichter de bron meestal bij de anus zit en hoe groter de kans dat het een aambei is. 

Winderigheid op zich veroorzaakt geen bloed in de ontlasting, maar de druk tijdens het passeren van gas kan wel leiden tot irritatie van bestaande aambeien, waardoor bloedingen kunnen optreden.

 

Winderigheid en darmpoliepen

Winderigheid kan een symptoom zijn van darmpoliepen, vooral als deze groot genoeg zijn om de doorgang van gas te belemmeren of als ze ontstoken raken. Symptomen zoals bloed bij de ontlasting, buikpijn, een verandering in consistentie en frequentie van de ontlasting en afvallen komen echter vaker voor. 

 

Symptomen en klachten bij aambeien

De symptomen van aambeien kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ernst van de zwelling. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn of ongemak tijdens de stoelgang
  • Jeuk of irritatie rond de anus
  • Helder rood bloed op toiletpapier of in de ontlasting
  • Een zwelling of knobbel rond de anus, die gevoelig kan zijn
  • Lekkage van ontlasting

 

Het verband tussen inwendige aambeien en winderigheid

Zoals je misschien hebt opgemerkt, staat winderigheid niet in bovenstaand rijtje. Inwendige aambeien en winderigheid hebben namelijk geen directe oorzaak-gevolg-relatie. 

Ze kunnen elkaar echter wel beïnvloeden. Mensen met aambeien kunnen geneigd zijn om hun voedingspatroon te veranderen, bijvoorbeeld door meer vezels te eten om constipatie te voorkomen. Dit kan leiden tot verhoogde gasproductie en winderigheid. 

Daarnaast kan de pijn en het ongemak van aambeien leiden tot veranderingen in het ‘ontlastingsgedrag’, zoals vaker naar het toilet gaan of langer zitten, wat de symptomen van winderigheid kan verergeren. 

Bovendien geeft langer op het toilet persen weer een verhoogd risico op aambeien.



Behandeling van aambeien en winderigheid

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor zowel aambeien als winderigheid. Hier zijn enkele opties:

 

Aambeien crème en zalf, zoals Sperti

Topische crèmes en zalven zoals Sperti kunnen verlichting bieden bij de symptomen van aambeien, zoals pijn en jeuk. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die de zwelling verminderen en de huid kalmeren, maar halen de aambeien dus niet weg (2).

 

Aambeien afbinden

Het afbinden van aambeien, ook wel rubberbandligatie genoemd, is de ‘standaardprocedure’ voor het verwijderen van aambeien en wordt gedaan als iemand last heeft van de aambeien of om cosmetische redenen. 

De ingreep duurt 10 tot 15 minuten en omvat het afbinden van de basis van de aambei met een rubberen band om de bloedtoevoer af te sluiten. Dit leidt uiteindelijk tot het afsterven van de aambei, die daarna afvalt (1).

 

Aambeien doorprikken

Bij deze procedure wordt een aambei doorgeprikt om opgehoopt bloed te verwijderen, waardoor de zwelling afneemt en de symptomen verminderen. Dit wordt echter zeer zelden toegepast en is niet altijd effectief. Het wordt sterk afgeraden om je aambeien zelf door te prikken of uit te knijpen (3).

 

Aambeien (laten) verwijderen met en zonder operatie

In ernstige gevallen (graad 3 of 4 aambeien) kunnen aambeien chirurgisch worden verwijderd. Dit kan gebeuren via een conventionele operatie, waarbij de aambeien worden weggesneden, of via minder invasieve methoden zoals laserbehandeling of sclerotherapie (waarbij een chemische oplossing wordt geïnjecteerd om de aambei te doen krimpen).

 

Jouw winderigheid en andere buikklachten aanpakken in 4 stappen

Als je benieuwd bent naar hoe je jouw winderigheid en andere buikproblemen kan herstellen met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen darmproblemen en winderigheid. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van obstipatie, diarree, buikpijn, winderigheid etc. af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

  1. Aambeien (rubberbandligatie) (ikazia.nl)
  2. Sperti zalf | Sperti
  3. Aambeien: wat zijn het en wat te doen? | Gezondheidsplein

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?