LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Helicobacter Pylori test doen? Dit zijn je opties

obstipatie May 24, 2024

De Helicobacter Pylori is een bacterie die bij een deel van onze bevolking in de maag leeft. Hoewel deze boosdoener niet per se klachten hoeft te geven, is hij wel altijd een ongewenste gast, omdat hij voor een boel complicaties kan zorgen. 

Denk je dat de H. Pylori zich weleens in jouw maag genesteld zou kunnen hebben? Of wil je gewoon meer leren over deze stille saboteur? Lees dan verder!

En mocht je een test willen doen om te controleren of jij last hebt van deze bacterie, dan kun je hier een H. Pylori test bestellen.*

Wat is H. Pylori?

Helicobacter Pylori bacterie leeft in het maagslijmvlies van een deel van de bevolking. In ontwikkelingslanden is zo’n 90% van de bevolking besmet. In Nederland schat men dat ongeveer 15% van de mensen onder de 40 jaar besmet is. Bij zeker 30% van de mensen boven de 60 jaar kan de bacterie worden gevonden (1). 

De maagbacterie Helicobacter Pylori is het meest bekend voor het veroorzaken van chronische (langdurige) ontsteking van het maagslijmvlies en het veroorzaken van maagzweren, maar wordt ook in verband gebracht met maagkanker (1). Een boel redenen om de bacterie op te sporen en te behandelen dus.

 

De oorzaak van Helicobacter Pylori

Hoe besmetting precies plaatsvindt, is niet helemaal duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk op een aantal manieren van persoon op persoon (1,2). Wat wel bekend is, is dat een besmetting met name ontstaat bij kinderen onder 5 jaar en dat besmettingen op latere leeftijd vooral te wijten zijn aan slechte hygiënische omstandigheden. Als iemand besmet is, blijft de bacterie levenslang in de maag, tenzij er een behandeling plaatsvindt.

 

De symptomen van H. Pylori 

Een groot deel van de mensen die de Helicobacter bij zich dragen, ervaart geen symptomen. Ook kan het zo zijn dat er na een lange tijd pas klachten ontstaan.

Het meest voorkomende gevolg van een H. Pylori besmetting is maagslijmvliesontsteking (gastritis). De symptomen die je hierbij kan ervaren zijn misselijkheid, vage buikpijn bij de maag (linksboven in de buik), opgeblazen buik, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust, snel vol zitten, winderigheid, brandend maagzuur of een branderig gevoel achter het borstbeen en soms braken.

Verder is H. Pylori, naast het gebruik van bepaalde pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen (NSAIDs), een van de oorzaken voor het ontstaan van een maagzweer. Hierbij is er beschadiging van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm (het stuk darm dat direct na de maag komt). 

Door deze beschadiging kan het maagzuur makkelijker bij de zenuwen in dit gebied komen, wat pijn veroorzaakt. Een maagzweer geeft ongeveer dezelfde klachten als een maagslijmvliesontsteking, maar pijn staat hier vaak meer op de voorgrond. 

Waarom de ene persoon een maagzweer krijgt en de ander niet, is niet bekend. Wel weten we dat mannen twee keer zo vaak een maagzweer krijgen als vrouwen (3).


Is Helicobacter Pylori besmettelijk voor je partner?

Hoewel besmetting binnen het gezin (van bijvoorbeeld ouders naar jonge kinderen) vaker voorkomt, is besmetting tussen partners niet onmogelijk. Onderzoeken hebben aangetoond dat besmetting kan plaatsvinden via de orale-orale route, orale-anale route, het eten van besmet eten, het drinken van besmet drinken en blootstelling aan besmette dieren (4). 

Het is dus belangrijk om goed je handen te wassen na toiletbezoeken en voordat je een maaltijd klaarmaakt. 

 

De Helicobacter Pylori test

Er zijn tegenwoordig verschillende opties als er een Helicobacter test uitgevoerd moet worden:

  • Helicobacter Pylori test van de ontlasting. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van H. Pylori in de ontlasting.
  • H. Pylori test in het bloed. Hierbij wordt er gekeken of er antistoffen aanwezig zijn tegen de bacterie. Zijn deze aanwezig? Dan is de bacterie aanwezig.
  • Een ureum ademtest. Voorafgaand aan het onderzoek, drink je een drankje met ureum. Vervolgens kan de arts met behulp van de uitgeademde lucht aantonen of de bacterie aanwezig is of niet. Dit geeft 90% zekerheid. 
  • Een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Hierbij gaat er een dun slangetje (met of zonder roesje, afhankelijk van je keuze) via de mond naar je darm. Er wordt een klein stukje weefsel uit de darm weggehaald en later bekeken onder de microscoop om de bacterie aan te tonen of uit te sluiten. 

Als er geen onderliggende reden is om de maag of twaalfvingerige darm te bekijken, gaat de voorkeur voor een H. Pylori test vaak uit naar een van de eerste twee opties, omdat dit minder belastend is voor de patiënt. 

 

De behandeling van H. Pylori

De standaardbehandeling tegen H. Pylori is een kuur van verschillende antibiotica (om de bacterie te doden) en maagzuurremmers (zodat het maagslijmvlies zich beter kan herstellen) (1). 

De Helicobacter Pylori antibiotica kuur kan bijwerkingen hebben die als erg vervelend ervaren kunnen worden. Voorbeelden zijn symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen, een gekke smaak en brandend maagzuur achter het borstbeen dat mensen als hartklachten kunnen interpreteren (5). 

Diarree en buikpijn kunnen ontstaan doordat antibiotica ook de ‘goede’ bacteriën in de darm aantasten die nodig zijn voor een gezonde vertering en een goede balans. 

Bovendien kan gewichtstoename voorkomen tijdens of na de antibiotica, maar dit is logisch gezien de H. Pylori het hongergevoel onderdrukt. Je hongergevoel komt dus overal het algemeen weer terug als je de bacterie bestrijdt (6,7).

Niet gek dus dat mensen naar een alternatief voor de Helicobacter Pylori behandeling zoeken. Er zijn theorieën op het internet dat het veranderen van je dieet of het reduceren van je stress de bacterie kan verhelpen. Hoewel een gezond en gevarieerd dieet, minder alcohol en minder stress je symptomen zeker kunnen verlichten, is er nooit aangetoond dat ze de bacterie kunnen elimineren. 


Helicobacter Pylori gaat niet weg na kuur: wat nu?

In de meeste gevallen zorgt de antibioticakuur ervoor dat de bacterie verdwijnt. Als je toch klachten blijft houden, wordt opnieuw een bloed-, ontlasting- of ademtest gedaan om te kijken of de bacterie nog aanwezig is. 

Als de bacterie niet meer aanwezig is, heb je wellicht nog ‘naklachten’ van de H. Pylori. Op het internet zijn verschillende ervaringen te lezen over besmettingen met H. Pylori en daarin komt naar voren dat de klachten regelmatig nog tot weken of zelfs maanden na de behandeling kunnen aanhouden. 

Dit kan komen door de verstoringen in je darmen veroorzaakt door de antibiotica (antibiotica geassocieerde PDS), of doordat de bacterie niet helemaal weg is gegaan. Als de bacterie nog wel aanwezig is, krijg je een nieuw medicijn dat je langer moet blijven slikken.

 Als je rookt is het overigens sterk aan te raden om te stoppen of in ieder geval te minderen als je medicatie tegen H. Pylori gaat krijgen. Roken tast het maagslijmvlies namelijk aan en bij rokers slaat de antibioticakuur vaker niet aan (1).

 

Kan Helicobacter Pylori terugkomen?

Na een succesvolle behandeling van de H. Pylori heb je minder kans dat je de bacterie opnieuw krijgt (8). Als dit wel gebeurt, zou hier een nieuwe besmetting aan ten grondslag liggen. 

De bacterie kan niet uit zichzelf weer ‘teruggroeien’. 

 

Ervaringen met Helicobacter Pylori 

Als je meer wilt leren over de Helicobacter Pylori en hoe een besmetting eruit kan zien of als de bacterie bij je gevonden is en je wilt weten wat je mogelijk te wachten staat, dan kan het steunend zijn om “Helicobacter Pylori ervaringen” in te typen in Google. 

Er zijn heel veel forums te vinden waarop mensen hun uiteenlopende verhalen delen en elkaars vragen beantwoorden. Je bent zeker niet alleen.

 

Je buikklachten gestructureerd aanpakken

Ben je op zoek naar een H. Pylori test of nog aan het achterhalen waar jouw vage buikklachten vandaan komen? Klik dan op deze pagina. Hier kan je betrouwbare ontlastingstesten vinden die wij bij All Ways Healthy aanraden. 

Als je benieuwd bent naar hoe je jouw maag- of darmklachten kunt herstellen met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen een scala aan klachten. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap van je buikklachten af kunt komen. Je komt erachter wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je spijsvertering. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 

Bronnen:

  1.  Ik heb last van helicobacter pylori - Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)
  2. Dunn, B. E., Cohen, H., & Blaser, M. J. (1997). Helicobacter pylori. Clinical microbiology reviews, 10(4), 720–741. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC172942/
  3.  Ik heb last van maagzweer - Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)
  4. Mladenova, I., & Durazzo, M. (2018). Transmission of Helicobacter pylori. Minerva gastroenterologica e dietologica, 64(3), 251–254. https://www.minervamedica.it/en/journals/gastroenterology/article.php?cod=R08Y2018N03A0251
  5. pantoprazol/claritromycine/amoxicilline[1945986824] (farmacotherapeutischkompas.nl)
  6. Romo-González, C., Mendoza, E., Mera, R. M., Coria-Jiménez, R., Chico-Aldama, P., Gomez-Diaz, R., & Duque, X. (2017). Helicobacter pylori infection and serum leptin, obestatin, and ghrelin levels in Mexican schoolchildren. Pediatric research, 82(4), 607–613. https://www.nature.com/articles/pr201769
  7. Boltin, D., & Niv, Y. (2012). Ghrelin, Helicobacter pylori and body mass: is there an association?. The Israel Medical Association journal : IMAJ, 14(2), 130–132. https://www.ima.org.il/MedicineIMAJ/viewarticle.aspx?year=2012&month=02&page=130)
  8. Heb ik een maagbacterie? - Fonkelzorg Huisartsen

 

* In deze blog gebruiken we affiliatelinks. Dat houdt in dat wij een commissie krijgen als je een H. Pylori test bestelt bij onze partner Medivere.

 



Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?