LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Ebastine bij prikkelbare darm syndroom: 6 voor- en nadelen

Een van de mogelijke behandelingsopties voor prikkelbare darm syndroom (PDS) die de laatste tijd aandacht heeft gekregen, is het gebruik van antihistaminica, zoals ebastine. 

In deze blog bespreken we de rol van ebastine bij PDS en onderzoeken we de mogelijke voordelen en nadelen van dit medicijn. 

 

Wat is ebastine?

Ebastine is een antihistaminicum dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van allergische reacties, zoals hooikoorts en netelroos. Antihistaminica werken door de effecten van histamine, een chemische stof in het lichaam die betrokken is bij allergische reacties, te blokkeren. Histamine kan ontsteking en zwelling veroorzaken, wat leidt tot de symptomen van allergieën. Door deze effecten te blokkeren, helpt ebastine de symptomen van allergieën te verlichten.

 

PDS en ebastine: het verband

Je vraagt je misschien af wat jouw PDS met deze allergiepil te maken heeft. Ze zijn aan elkaar gelinkt doordat de cellen die bij allergieën actief zijn, vaak ook verhoogd actief zijn bij mensen met PDS. 

Deze cellen, genaamd mestcellen, geven histamine vrij en dragen bij aan ontsteking en pijn. Het blokkeren van de werking van histamine met antihistaminica, zoals ebastine, kan daarom mogelijk helpen bij het verminderen van deze ontsteking en de bijbehorende symptomen.



Mogelijke voordelen van ebastine

Het gebruik van ebastine bij PDS kan verschillende potentiële voordelen hebben:

  1. Vermindering van ontsteking: Ebastine kan helpen bij het verminderen van de ontsteking in de darmen door de effecten van histamine te blokkeren. Dit kan leiden tot een vermindering van buikpijn en andere PDS-klachten (1).
  2. Minder allergische reacties: Omdat mensen met PDS vaak ook gevoelig zijn voor voedselallergieën en intoleranties, kan het gebruik van ebastine helpen bij het verminderen van allergische reacties die de PDS-symptomen kunnen verergeren.

 

Mogelijke nadelen van ebastine

Hoewel ebastine potentiële voordelen kan bieden voor mensen met PDS, zijn er ook enkele mogelijke nadelen en bijwerkingen om rekening mee te houden:

  1. Bijwerkingen: Zoals bij elk medicijn kan ebastine bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen variëren van milde bijwerkingen zoals hoofdpijn, droge mond en slaperigheid tot ernstige reacties bij sommige mensen (2).
  2. Interactie met andere medicijnen: Ebastine kan interacties aangaan met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt, wat kan leiden tot verminderde effectiviteit of verhoogde bijwerkingen. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je ebastine gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
  3. Niet geschikt voor iedereen: Hoewel ebastine voor sommige mensen met PDS nuttig kan zijn, is het mogelijk niet voor iedereen effectief. Elke persoon reageert anders op medicijnen, en wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Bovendien zijn de klachten niet bij iedere PDS patiënt gelinkt aan histamine.
  4. Langdurig gebruik: Het langdurig gebruik van antihistaminica kan leiden tot tolerantie, wat betekent dat de effectiviteit van het medicijn na verloop van tijd kan afnemen. Dit kan betekenen dat ebastine minder effectief is voor het beheersen van PDS-symptomen op de lange termijn.



Prikkelbare darm syndroom behandelen op een gestructureerde manier

Als je benieuwd bent naar hoe je PDS behandelt met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen verschillende PDS symptomen. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van darmproblemen af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt zetten om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

  1. Allergiemedicatie als behandeling voor prikkelbaredarmsyndroom | UZ Leuven
  2. ebastine (farmacotherapeutischkompas.nl)

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?