LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Dieet bij PDS: dit kun je wel en niet eten

Met aanpassingen in je dieet kan je hardnekkige prikkelbare darm syndroom klachten zoals buikpijn, obstipatie, diarree en een opgeblazen gevoel verminderen of zelfs helemaal voorkomen. 

In deze blog lees je wat je wel nog kan eten en welke voedingsmiddelen erom bekend staan je spijsvertering te laten protesteren.

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Het prikkelbare darm syndroom FODMAP dieet

Het FODMAP-dieet is een veelgebruikte methode om PDS-symptomen te beheersen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dit zijn soorten koolhydraten die slecht verteerd worden in de dunne darm en daardoor symptomen zoals winderigheid, een opgeblazen buik en buikpijn kunnen veroorzaken. 

Het dieet is populair omdat het bij een deel van de patiënten klachten vermindert en omdat een deel van de kosten aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst

Meer over wat het FODMAP dieet exact inhoudt lees je in onze blog Wat is het FODMAP dieet?.



FODMAP dieet: wat niet eten?

Enkele voorbeelden van voeding om te vermijden tijdens het volgen van het prikkelbare darm syndroom FODMAP dieet zijn: 

  • Yoghurt met lactose: Yoghurt die lactose bevat, kan symptomen verergeren bij mensen met lactose-intolerantie, wat vaak voorkomt bij PDS. Lactosevrije yoghurt of yoghurt op basis van plantaardige melk zoals amandel- of sojamelk zijn wel toegestaan bij het FODMAP dieet. Waarom dit een discutabele keuze is, lees je onder het volgende kopje.
  • Brood: Veel soorten brood bevatten FODMAP-rijke ingrediënten zoals tarwe en rogge. Probeer glutenvrij brood of brood gemaakt van spelt, wat vaak beter verteerbaar is voor mensen met PDS.
  • Alcohol: Bier, cocktails, sommige wijnen en andere niet-pure alcoholsoorten passen niet binnen het FODMAP dieet, terwijl gin, whiskey en wodka wel kunnen.
  • Fruit: Appel, abrikoos, dadels en mango zijn rijk in FODMAPs, maar bessen, kiwi’s en sinaasappel kunnen in kleine hoeveelheden gegeten worden.

Bekijk onze lijst met 67 meest voorkomende twijfelgevallen in onze blog over de FODMAP dieet lijst.

 

Het D.A.R.M. dieet: wat niet eten?

Het D.A.R.M. dieet richt zich, buiten het elimineren van FODMAP-rijke voedingsmiddelen, op het vermijden van voedingsmiddelen die geen FODMAPs bevatten, maar wel vaak onrust creëren in het maag-darmstelsel. Enkele beruchte triggers waar het D.A.R.M. dieet rekening mee houdt zijn zuivel (ook lactosevrije varianten), eieren, koffie, suiker en pinda’s (en dus ook pindakaas).



Extra tips over PDS en voeding

Naast het volgen van een specifiek dieet, zijn er nog andere manieren om je voeding aan te passen om je PDS-symptomen te beheersen:

  • PDS dagmenu: Het plannen van een dagmenu kan helpen om je dieet gestructureerd en consistent te houden. Zorg ervoor dat je maaltijden kiest die laag zijn in FODMAPs en rijk aan voedingsstoffen.
  • PDS receptenboek: Als je valkuil niet consistentie is, maar inspiratie, kunnen PDS-vriendelijke recepten een uitkomst bieden. Bekijk onze FODMAP-arme recepten waarin je ontbijt-, lunch- en dinerrecepten vindt.
  • PDS diëtist: Een diëtist of therapeut die gespecialiseerd is in PDS kan je helpen bij het ontwikkelen van een dieetplan dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Zij kunnen ook begeleiding bieden bij het volgen van het FODMAP- of D.A.R.M. dieet.
  • PDS psylliumvezels: Psylliumvezels kunnen helpen bij zowel diarree als obstipatie door de consistentie van de ontlasting te reguleren. Voeg een kleine hoeveelheid psylliumvezels toe aan je dieet en verhoog de hoeveelheid geleidelijk om je darmen te laten wennen. Meer over medicijnen en supplementen bij PDS staat in onze blog over medicatie bij prikkelbare darm syndroom

 

Een PDS dieet dat door 2500+ mensen is gevolgd

Als je benieuwd bent naar hoe je met behulp van een gestructureerd plan je darmgezondheid kan verbeteren, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen het prikkelbare darm syndroom. Daarnaast zit hier ons volledige D.A.R.M. Dieet in, inclusief uitgebreid receptenboek met PDS-vriendelijke recepten. 

Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen. Via deze link vind je allerlei testimonials en ervaringen van klanten die ons D.A.R.M. Dieet hebben gevolgd.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van PDS af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt zetten om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?