LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Diarree remmers: 8 middelen om de ellende te stoppen

diarree Jul 20, 2024

In onze blog Wat helpt tegen diarree?lees je over wat te doen tegen diarree. Als de natuurlijke diarreeremmers uit deze blog geen verschil hebben gemaakt, kan een medicijn tegen diarree misschien de uitkomst bieden. 

In deze blog vertellen we over verschillende anti diarree pillen en middelen, zodat jij genoeg informatie hebt over wat helpt tegen diarree en een geschikt middel uit kan kiezen.

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Norit bij diarree

Norit is een bekend middel tegen reizigersdiarree dat actieve kool bevat. Actieve kool kan gifstoffen en bacteriën in de darmen binden, waardoor de diarree afneemt. 

Hoe snel werkt Norit bij diarree? Norit kan binnen enkele uren verlichting bieden, wat het een goed middel maakt om diarree per direct te stoppen. De effectiviteit kan echter variëren afhankelijk van de oorzaak van de diarree en de ernst van de klachten. Het wordt aangeraden om Norit bij de eerste tekenen van diarree in te nemen voor het beste resultaat.

 

Psylliumvezels tegen diarree

Psylliumvezels, zoals die gevonden in producten als Metamucil en Volcolon, kunnen ook helpen bij diarree. Deze vezels werken door water in de darmen te absorberen, wat de ontlasting dikker maakt en de frequentie van diarree vermindert.

De ervaringen bij psylliumvezels bij diarree zijn veelal positief. Veel mensen vinden dat het helpt om de ontlasting te normaliseren zonder de darmen te irriteren.


Loperamide bij diarree

Loperamide, beter bekend onder de merknaam Imodium, is een effectieve pil tegen diarree. Het werkt door de beweging van de darmen te vertragen, wat resulteert in minder frequente en minder waterige ontlasting. 

Dit middel kan snel verlichting bieden en is vooral handig voor mensen die onderweg of niet in de buurt van een toilet zijn en iets willen dat diarree onmiddellijk stopt. 

Het is echter belangrijk om loperamide volgens de instructies te gebruiken en niet te lang achter elkaar in te nemen zonder medisch advies.

 

Paracetamol of ibuprofen

Hoewel paracetamol en ibuprofen niet specifiek gericht zijn op het behandelen van diarree, kunnen ze helpen bij het verlichten van bijkomende symptomen zoals buikpijn en krampen. Ze moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat maag- of darmklachten als bijwerking op de bijsluiter staan, met name bij ibuprofen.

 

Iberogast tegen diarree

Iberogast is een kruidenmiddel dat soms wordt gebruikt bij maag- en darmklachten. Het bevat een combinatie van kruidenextracten die kunnen helpen bij het verlichten van verschillende symptomen. 

Het middel is bewezen effectief tegen o.a. buikkrampen en zuurbranden, maar de werking op diarree is niet wetenschappelijk bewezen (1). 


Questran bij diarree

Questran (cholestyramine) is een middel tegen diarree dat specifiek wordt voorgeschreven voor diarree die wordt veroorzaakt door verstoorde opname van galzuren vanuit de darm. Hier ligt vaak een operatie, ziekte van de dunne darm of bestralingstherapie aan ten grondslag. 

Questran bindt galzuren in de darmen, wat kan helpen om de ontlasting te verdikken.

 

ORS tegen diarree

ORS (Oral Rehydration Solution) is een oplossing van zouten en glucose die helpt bij het voorkomen van uitdroging door diarree. Hoewel ORS de diarree zelf niet stopt, is het essentieel voor het handhaven van een goede hydratatie, vooral bij langdurige diarree of diarree en overgeven. 

 

Diarree stoppen op een gestructureerde manier

Heb je last van langdurige diarree en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder diarree) te krijgen. 

In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische diarree zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap achter de oorzaak van je buikklachten kunt komen, en hoe je deze kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

  1. Reduce-PDS-Iberogast.pdf (rkz.nl)



Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?