LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Diarree en griep: zo kun je het voorkomen en verhelpen

diarree Jul 13, 2024

Diarree heeft een heleboel oorzaken: darmaandoeningen, stress, hormonale veranderingen of de griep. Hoe weet je of de griep jouw diarree veroorzaakt en wat kan je het beste doen als dit het geval is?

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Hangt mijn diarree samen met de griep?

Het is belangrijk om te begrijpen dat met ‘griep’ vaak een besmetting met het influenzavirus bedoeld wordt, terwijl “buikgriep” meestal naar een infectie van het maag-darmstelsel verwijst (zonder een specifieke ziekteverwekker). 

In deze blog richten we ons meer op ‘buikgriep’, omdat influenza meestal gepaard gaat met verkoudheidsklachten en niet zozeer met diarree, terwijl diarree wel bij buikgriep hoort. 

De eerste stap bij het begrijpen of je diarree wordt veroorzaakt door buikgriep is de symptomen herkennen die vaak gepaard gaan met zowel diarree als buikgriep. Dit kunnen onder andere zijn:

  • Diarree en overgeven: De combinatie van braken en diarree kan wijzen op een virale infectie, zoals met het norovirus of rotavirus, die vaak diarree en overgeven veroorzaakt.
  • Diarree en misselijkheid: Misselijkheid kan een voorbode zijn van overgeven, en als het gepaard gaat met diarree, kan dit wijzen op buikgriep.
  • Plotseling zweten, misselijk en diarree: Deze symptomen kunnen optreden bij een ernstige buikgriep of voedselvergiftiging.
  • Koorts en diarree: Koorts kan een teken zijn dat je lichaam vecht tegen een infectie, en als het gepaard gaat met diarree, kan dit wijzen op een virale of bacteriële infectie.
  • Diarree en spierpijn: Spierpijn komt vaak voor bij griep. Deze spierpijn wordt dan vaak niet op één plek gevoeld (zoals na een uitdagende work-out), maar over een groot deel van het lichaam.


Bijwerkingen griepprik: ook diarree?

De griepprik wordt aan kwetsbare groepen aanbevolen om jezelf te beschermen tegen seizoensgriep. Hoewel de meeste mensen geen ernstige bijwerkingen ondervinden, kunnen sommige bijwerkingen optreden, waaronder: 

  • Pijn en zwelling op de injectieplaats
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

 Diarree is een zeldzame bijwerking van de griepprik. Als je diarree ervaart na het krijgen van de griepprik, is het waarschijnlijk dat dit toevallig is en niet direct gerelateerd aan de vaccinatie. Het is echter altijd goed om een arts te raadplegen als je last hebt van ernstige of aanhoudende diarree na je griepvaccin.

 

Diarree na griep

Diarree kan soms optreden nadat de andere symptomen van griep zijn verdwenen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Bijwerkingen van medicatie: Sommige medicijnen die worden gebruikt om griepsymptomen te behandelen, kunnen diarree door medicijnen veroorzaken.
  • Verzwakt immuunsysteem: Na een griepinfectie kan je immuunsysteem verzwakt zijn, waardoor je vatbaarder bent voor andere infecties die diarree kunnen veroorzaken.
  • Voedingsveranderingen: Veranderingen in je dieet tijdens of na ziekte kunnen ook bijdragen aan diarree.

 

Is diarree altijd besmettelijk?

Diarree is niet altijd besmettelijk. Diarree die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld PDS, IBD, stress of medicatie kan niet op anderen worden overgedragen. 

Maar: diarree door buikgriep is wél besmettelijk. 


Hoe voorkom ik besmetting?

Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiënetips te volgen en je immuunsysteem sterk te houden. Hier zijn enkele tips:

  • Was je handen regelmatig: Dit is een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
  • Gebruik handdesinfecterend middel: Als je geen toegang hebt tot water en zeep, gebruik dan een handdesinfecterend middel met ten minste 60% alcohol.
  • Vermijd nauw contact met zieke mensen: Probeer contact te vermijden met mensen die ziek zijn, vooral als ze symptomen van een maag-darminfectie hebben.
  • Zorg voor een hygiënisch toilet: Als iemand uit je huishouden een forse buikgriep heeft, is het aan te raden om het gedeelde toilet goed schoon te houden.

 

Wat te doen tegen diarree door griep?

Als je diarree hebt als gevolg van griep, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je symptomen te beheersen en je herstel te bevorderen:

  • Blijf gehydrateerd: Drink veel water, bouillon of elektrolytoplossingen om uitdroging te voorkomen.
  • Eet licht verteerbaar voedsel: Kies voor gemakkelijk verteerbare voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelmoes en toast (dit wordt ook wel het BRAT-dieet genoemd).
  • Vermijd zuivel en vette voedingsmiddelen: Deze kunnen voor sommigen lastig te verteren zijn en symptomen verergeren.
  • Rust: Geef je lichaam de tijd om te herstellen door voldoende te rusten.
  • Raadpleeg een professional: Als je diarree ernstig is of langer dan een paar dagen aanhoudt, zoek dan hulp bij je huisarts of een darmtherapeut

 

Diarree stoppen op een gestructureerde manier

Heb je last van langdurige diarree en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder diarree) te krijgen. 

In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische diarree zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap achter de oorzaak van je buikklachten kunt komen, en hoe je deze kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?