LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Buikpijn, winderigheid en vermoeidheid: zo ontsnap je deze klachtendriehoek

Buikpijn, winderigheid en vermoeidheid zijn veelvoorkomende klachten die iedereen wel eens ervaart. Hoewel ze vaak onschuldig zijn en vanzelf overgaan, kunnen ze ook symptomen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. 

In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van deze klachten, hoe ze met elkaar in verband kunnen staan, en wat je kunt doen om verlichting te vinden.

 

Definitie en oorzaken van buikpijn

Buikpijn is een brede term die pijn in het gebied tussen de borst en het bekken beschrijft. De oorzaken kunnen variëren van mild en tijdelijk tot ernstig en chronisch. 

Enkele veelvoorkomende oorzaken van buikpijn zijn:

  1. Spijsverteringsproblemen: Overmatige gasvorming, obstipatie of diarree kunnen buikpijn veroorzaken.
  2. Voedselintoleranties: Lactose-intolerantie en glutenintolerantie zijn bekende voorbeelden die buikklachten kunnen geven.
  3. Infecties: Virale of bacteriële infecties kunnen de maag en darmen ontsteken, wat kan resulteren in pijn en ongemak.
  4. Menstruatiekrampen: Veel vrouwen ervaren buikpijn als onderdeel van hun menstruatiecyclus.
  5. Chronische aandoeningen: Ziekten zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen aanhoudende buikpijn veroorzaken.



Definitie en oorzaken van winderigheid

Winderigheid, oftewel flatulentie, is de aanwezigheid van overtollig gas in het spijsverteringskanaal. Hoewel het vaak als gênant wordt beschouwd, is het een natuurlijk proces. 

De oorzaken van winderigheid kunnen zijn:

  1. Voedselkeuzes: Het eten van voedsel dat rijk is aan fermenteerbare vezels, zoals bonen en kool, kan gasvorming bevorderen, maar ook voedsel waar je gevoelig voor bent of FODMAPs kunnen overdreven winderigheid na het eten veroorzaken.
  2. Lucht inslikken: Dit kan gebeuren tijdens het eten, drinken of zelfs praten.
  3. Spijsverteringsstoornissen: Aandoeningen zoals lactose-intolerantie of prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen leiden tot overmatige gasproductie.
  4. Microbiële fermentatie: Bacteriën in de dikke darm breken onverteerbare koolhydraten af, wat gas als bijproduct oplevert.
  5. Ouderdom: Winderigheid bij ouderen komt vaak voor doordat je spijsvertering verandert als je ouder wordt en de kracht van de bekkenbodem afneemt, waardoor het lastiger wordt om winden op te houden.

 

Definitie en oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid is een gevoel van gebrek aan energie. Net als buikpijn kan vermoeidheid door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:

  1. Slaapgebrek: Onvoldoende of slechte kwaliteit slaap is een voor de hand liggende oorzaak van vermoeidheid.
  2. Stress en angst: Psychologische stress en angst kunnen zowel fysiek als mentaal uitputtend zijn.
  3. Voeding: Een onevenwichtig dieet kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen, wat vermoeidheid kan veroorzaken.
  4. Medische aandoeningen: Chronische ziektes zoals diabetes, schildklieraandoeningen en bloedarmoede kunnen aanhoudende vermoeidheid veroorzaken.
  5. Medicijnen: Bepaalde medicijnen hebben vermoeidheid als bijwerking.
  6. Afvallen: Om af te vallen, moet je een calorietekort ofwel een energietekort hebben. Met minder energie ga je je uiteraard meer vermoeid voelen.


De verbinding tussen buikpijn, winderigheid en vermoeidheid

Hoewel deze oorzaken zijn ingedeeld bij het symptoom waar ze het meest bij passen, kunnen ze direct of indirect eigenlijk allemaal wel buikpijn, winderigheid én vermoeidheid veroorzaken. 

Zo kan prikkelbare darm syndroom (PDS) zowel een pijnlijk opgeblazen buik als winderigheid veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot vermoeidheid door verstoorde slaap en chronisch ongemak. 

Stress veroorzaakt bovendien niet alleen vermoeidheid, maar heeft ook bijzonder veel invloed op onze darmen zoals je in onze blog over de hersen-darm-as leest. 

Kortom, het kernprobleem van zowel buikpijn, flatulentie en moeheid is een disbalans in je lichaam, waarschijnlijk veroorzaakt door je darmen. Je kan dus drie vliegen in één klap slaan en al deze klachten aanpakken door je darmgezondheid te herstellen.

 

Mijn darmgezondheid herstellen: hoe doe ik dat?

Als je benieuwd bent naar hoe je deze trias van klachten aan kan pakken met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. 

Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen hun energie en het vertrouwen in hun lichaam hebben teruggewonnen. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van winderigheid en vermoeidheid af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?