HULPCENTRUM
Placeholder Image

SIBO

Lees hier alles over SIBO: Bacteriële overgroei van de dunne darm, en waarom het relevant kan zijn voor het oplossen van jouw darmklachten.

Lees meer

Wat is SIBO?

Bij SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) is er een overgroei van darmbacteriën in de dunne darm.

Hoewel darmbacteriën in het gehele darmstelsel voorkomen, horen ze zich te concentreren in de dikke darm. Bij SIBO zitten er teveel bacteriën in de dunne darm, waardoor er spijsverteringsklachten ontstaan.

Deze klachten hebben te maken met de functie van de dunne darm: het vermengen van voeding met spijsverteringssappen, waardoor voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Het probleem bij SIBO is dat bacteriën “mee-eten” van essentiële voedingstoffen, met allerlei gevolgen van dien.

SIBO symptomen

SIBO kan leiden tot allerlei symptomen. Het kan maag en darmklachten veroorzaken als gasvorming, misselijkheid, pijn, een veranderd ontlastingspatroon, en meer.

Maar naast maag- en darmklachten kan deze aandoening ook andere klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid. De overgroei aan bacteriën kan namelijk leiden tot een verslechterde absorptie van voedingsstoffen.

De symptomen van SIBO lijken veel op het Prikkelbare Darm Syndroom, en daarom is het belangrijk om met de juiste onderzoeken zekerheid te krijgen over de oorzaak van de klachten.

Herken je dit?

Klachten die door SIBO ontstaan:

  • Gasvorming (boeren/winderigheid)
  • Buikpijn;
  • Voedselovergevoeligheid;
  • Opgeblazen buik
  • Veranderd ontlastingspatroon.
  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • Maagklachten en misselijkheid
  • Gemoedsproblemen;

Meer weten? Download dan gratis mijn SIBO E-book:

SIBO E-book

Wanneer is er sprake van SIBO?

  • De bovenste darm (A) is van een gezond persoon. In het voorbeeld van de gezonde darm zie je dat de hoeveelheid darmbacteriën in de dunne darm significant minder is, waardoor er weinig tot geen gisting van voedingsstoffen plaatsvindt.
  • Het onderste voorbeeld (B) is een darm met SIBO. Zoals je ziet is hier sprake van een grote hoeveelheid darmbacteriën in de dunne darm. Waar een zetmeel zoals rijst bij persoon A geen gisting veroorzaakt in de dunne darm, zie je dat dit bij persoon B (met de bacteriële overgroei) wel het geval is. Dit kan allerlei buikklachten geven.
Placeholder Image

Bij een gezond persoon ontstaat gisting en fermentatie (en dus gasvorming) vooral bij moeilijk verteerbaar zetmeel, zoals bonen. Dit is het geval omdat bonen pas in de dikke darm volledig worden afgebroken door dikke darm bacteriën.

Maar, bij mensen met SIBO, die last hebben van een bacteriële overgroei is in de dunne darm, leidt voeding vrijwel altijd tot fermentatie, rotting, en gasvorming. Waarom? Omdat deze voeding in de dunne darm al wordt afgebroken door een te grote hoeveelheid bacteriën op de verkeerde plek. Met alle gevolgen van dien.

Wat maakt mijn behandeling uniek?

Als één van de weinige therapeuten in Nederland ben ik gespecialiseerd in de behandeling van SIBO. Ik ben opgeleid door twee van de meest vooraanstaande buitenlandse SIBO-doktoren, en ik ben tevens ervaringsdeskundige. Zo was de vooraanstaande Dr. Siebecker mijn eigen SIBO arts vele jaren geleden.

Daarnaast werk ik met SIBO testen uit het buitenland, omdat alleen deze testen alle belangrijke markers testen (waterstof en methaan).

Wil jij weten hoe je SIBO zelf kan aanpakken? 

Neem dan een kijkje bij mijn online D.A.R.M cursus, waar ik uitgebreid op de behandeling van SIBO in ga. 

Wil je alleen een SIBO test doen? Ook dat kan via mij. Deze kan je zelf bestellen onder "testen" en heet SIBO Ademtest. 

Ontdek meer over SIBO
Placeholder Image

Download de gratis SIBO gids

Lees mijn e-book 'Het geheim achter darmklachten' en ontdek of dit ook bij joú speelt